Welke ballen laat je schieten en welke apen houd je op je schouders?

PM-op-de-vloer

 

Welke ballen laat je schieten en welke apen houd je op je schouders?

Dit was de titel van de presentatie, die ik heb gegeven voor de Startersdag voor praktijkmanagers voor Medisch Ondernemen, het praktijkmanagers netwerk.

Charlotte van den Wall Bake van Coaching-Amersfoort (https://www.coaching-amersfoort.nl/ een aanrader!) vroeg mij of ik het leuk zou vinden om samen met een doorgewinterde PM uit een HAP deze middag online vorm te geven. Of ik een onderwerp kon kiezen waar ook PM’s uit de huisartspraktijken wat aan zouden hebben.

‘Dat zou bijvoorbeeld kwaliteit kunnen zijn? Althans dat is eerste woord dat bij mij te binnenschiet als ik aan jou denk’

Dit mailde Charlotte mij. Pfff… dacht ik, dat legt de lat meteen hoog! Het was wel lekker duidelijk in welke richting ik mocht denken. Er daar houd ik van: duidelijkheid! En wat een eer om hiervoor te worden gevraagd. Het zou mijn eerste webinar worden, superleuk maar ook onwijs spannend!

‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’ – Pippi Langkous

Een uitspraak die op mijn lijf geschreven is, dus ik ging vol enthousiasme aan de slag met de voorbereiding…

Ik weet nog zo goed dat ik destijds bij toeval in de tandheelkunde terecht kwam. Ik was toen, 10 jaar geleden, toch best een doorgewinterde manager met mijn jarenlange HR- en managementervaring binnen tig verschillende bedrijven. Ik startte in de Tower bij (toen nog) Ivory en Ivory, een grote tandartspraktijk in Nieuwegein. Als snel werd mij duidelijk dat de rol van PM mij heel goed past: ik kon mijn voorliefde voor organiseren en structureren hier volledig in kwijt. Maar mijn hemel, wat een pittige job! Never a dull moment! Je moet echt stevig in je schoenen staan om in deze rol overeind te blijven.

Inmiddels 10 jaar later, stel ik mezelf de vraag:

‘wat heeft mij nou geholpen, om niet zoals die dame op het plaatje, aan het einde van de dag er zo gevloerd bij te liggen..?’

Hier hoef ik niet lang over na te denken, 10 stappen die ik graag ook met jullie deel:

  1. Maak keuzes.
  2. Zorg voor een goed gevulde (patiënten)agenda en leer je team om aansluitend te plannen.
  3. Verdeel taken en verantwoordelijkheden binnen het team, leg de regie op de werkvloer.
  4. Maak de werkwijze transparant (dmv protocollen/checklists).
  5. Gebruik beslisbomen om ingewikkelde situaties eenvoudig te maken.
  6. Werk met een online praktijkmanagementkwaliteitssysteem.
  7. Zorg voor heldere communicatielijnen (overlegstructuur, nieuwsbrief).
  8. Verbeter dmv Plan-Do-Check-Act cyclus.
  9. Zorg voor een duidelijke visie (waar gaat de praktijk voor?) en missie (waar staat de praktijk voor?).
  10. Pak je rust, gun jezelf een pauze .

Als je het zo leest, lijkt het best eenvoudig, dat is het natuurlijk niet. Gun jezelf de tijd om steeds meer van deze stappen (te blijven) toepassen. Ik heb de stappen ook in mijn programma’s verwerkt en begeleid je graag om ze slim in te zetten en jou overeind te houden.